Monday, 11 July 2011

spirit

Bismillahirrahmanirrahim..

sekarang samada fb atau blog. ramai yg berbicara pasal bersih. bila mana msia duk sibuk pasal bersih. mesir pun turut sibuk ingin mem"bersih"kan negara mereka.

begini lah keadaannya jugak sebelum revolusi dulu. except sebelum revolusi dulu ada dua tiga orang patcit polis. dan dua tiga buah kereta kebal jalan slow2 tengah2 crowd. sekarang ganti dengan lori bawa patcit speaker penaik semangat. siap nyanyi lagu lagi. rasanya lagu kebangsaan dorang kot. hmmm~

dari kejauhan nampak hospital shatby. i always wonder how far the crowds really were. 

 kat sini pun ada banner warna kuning..

spotted the yellow color
[blank ji hyo] . . .
[commander joong kok] yaar!
[gwang su] why hyung?
[jae suk] yaar yellow color!!
(tiru gaya running man)
hihi~


ini lah jadinya bila kerajaan mengabaikan hak rakyat. semua ni takkan jadi kalau pemimpin-pemimpin tu memainkan peranan masing-masing dengan seadil-adilnya dan sebersih-bersihnya!

teringat cerita korea city hunter..wujud ke city hunter kat dunia realiti ni yang berani nak membongkarkan kekorupsi pemimpin-pemimpin yang suka tipu rakyat.

walaupun tak turut sama dengan demostrasi rakyat mesir jumaat lepas, tapi dapat tengok sendiri dari jendela rumah, sudah cukup nak ceritakan keadaan demostrasi aman tanpa gangguan daripada polis atau pihak kerajaan.
tapi bila tengok video dalam al-jazeera terkejut demostrasi kat msia siap guna gas pemedih mata?water cannon? wah apa tu!!

kenapa boleh jadi sampai macam tu?

ni ada sedikit rakaman video oleh seorang insan. hihi..
sori untuk kualiti video yang agak teruk ni.  tak tahu nak letak position mcm mana utk dpt view yg ok..

video

"husni mubarak mush ta'baan!!"

1 comment:

  1. salam...

    Malaysia bukan lagi negara demokrasi.
    hak rakyat dan suara utk didengar telah dimatikan.
    sirna kebahagian ke arah Malaysia maju dan demokrasi telah sekian lama hilang

    ReplyDelete